Iakttagelser....

genom min kameralins

Misslyckade bilder

Ibland tar man bilder som blir misslyckade även om man är en duktig fotograf och då är det bara att kasta....eller?

Eller så kan man börja leka i bildbehandlingen och kanske få till något hyfsat ändå. Det är i alla händelser kul att pröva. Blir det inte bra är det ju bara att kasta sen då.

När jag uptäckte den här koltrasten i skogen utanför Uppsala, så såg jag direkt att det var en bra bild. Den satt så fint inramad av grenverket bland granarna. En exponering hann jag med innan fågeln försvann, och den blev förståss oskarp. Synd på så fin komposition.

Jag försökte skärpa den i LR, men det var ju dömt att misslyckas. Då tog jag in den i Photoshop och skärpte i "högpassfiltret" (radie 9 tror jag). Det blev lite bättre, men inte bra. Experimeterade med olika blandningslägen och stannade vid "linjärt ljus", sen konverterade jag till s/v och la på brus. (Enklast i LR). Efter det var jag riktigt nöjd med bilden, och fick också en andraplats i Kamera & Bild´s månadstävling.

Nästa misslyckade bild togs på några rådjur som sprang över en sjöända när frun och jag var ute och åkte skidor.

Samma där: Lite oskarpt, men hyfsad komposition. Så här såg bilden ut efter sedvanliga justeringar i LR.

Nu hade jag viss erfarenhet. In i Photoshop, Högpassfilter (radie 12)). Den här gången blev det "hård blandning", därefter S/V-konvertering och beskärning till panoramaformat. Och jag blev återigen ganska nöjd.

Nu går ju inte alla skitbilder att rädda, men det kan alltid vara värt ett försök.

Inlagt 2013-02-11 13:56 | Läst 2301 ggr. | Permalink
Koltrasten blev ju jättefin.Man kanske slänger mer än man behöver
Marianne
Tyckte också koltrasten blev bra.

Mvh Magnus
Visst kan man hitta intressanta och användbara bilder bland "skräpet".
Bra exempel du ger här! /mvh leif
Härligt med lekfullhet och här blev det ju verkligen fina bilder i svartvitt. Gillar rådjuren speciellt. Jag slänger nästan aldrig bilder för med tiden så ser man annorlunda på dom.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?