Iakttagelser....

genom min kameralins

En bra bild?

Jag lånade en bok på biblioteket. Den hette " Det fotografiska bildspråket" av Stefan F Lindberg.

Där saxar jag följande: "Oddsen för att få fram ett acceptabelt fotografi är en bild per femtio exponeringar. Var fyrahundrade exponering rymmer en bra bild- och en gång på c:a tretusen exponeringar finns ett uttryck som håller, både estetiskt och innehållsmässigt."

Under 2012 tog jag 2416 bilder. Dividerat med femtio ger det 48 acceptabla bilder. Dividerat med fyrahundra ger det 6 bra bilder och dividerat med 3000 ger det mindre än 1 en bild som håller estetiskt och inehållsmässigt. Om jag räknar in de uppskattningsvis 3000 bilder som jag kastat kanske jag har två bilder som håller under 2012??

 En bild som hör till de acceptabla?

En bild tagen i januari 2012 som fick bli en symbol för att ljuset återvänder, att mörkret får ge vika så sakteliga.

Inlagt 2013-01-21 18:11 | Läst 2377 ggr. | Permalink
Hej
Den andra bilden hör definitivt till de sex!!
Christer
Nu ska vi se. Japp, de håller klassen. Teorin stämmer ;-)
Teorin är säkert riktig så länge mätningen omfattar normala motiv under normala förhållanden. Det är ju inte lätt att få till det om det inte händer det som hände en fotograf där jag bor en gång för längesedan.
Han hade riggat hasselbladaren för att fotografera en landskapsbild nere vid havet när plötsligt ett viggen flygplan störtar i havet .
Kan lova dig att allt han lyckades trycka av blev användbart och betalade sig.
Just den formuleringen/beräkningen har jag inte hört förut. Tycker inte man kan göra den rakt av på alla bilder.

Vad är en bra bild? Ställen man den frågan så är det frågan om en bedömning. För att göra en bedömning, så tycker jag den är omöjlig att göra det - om man inte vet vilket sammanhanget bilden ska användas/visas till/för.

Till en del sammanhang stämmer säkert beräkningen, men inte till andra.
Naturligtvis är det ingen naturlag att en på tretusen blir en toppbild. För en skicklig fotograf kanske en på hundra blir bra, medan en glad amatör som jag får vänta 5000 exponeringar på en vinnarbild. Klart är väl att ingen lyckas med varje exponering. Det gäller bara att inte visa dem för någon. Då tror folk att man är bra.
Kul förresten att få respons på första blogginlägget! Trodde jag skulle bli anonym här. Tack ska ni ha!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver