Iakttagelser....

genom min kameralins

Vems är bilden?

Den här bilden har jag tagit. Och jag tycker den blev bra!

Men är det min bild? Jag har inte gjort skulpturerna, jag har inte arrangerat placeringen av statyetterna. Jag bara såg bilden och måste ta den. Den är fotograferad i Hamra, Gotland.

Konstnären som skapat statyetterna heter för övrigt Svante Gärdek.

Vore roligt att få lite synpunkter på denna typ av fotografi. Den är inte olaglig vad jag förstår, men kan man använda bilderna på något sätt, t.ex. i tävlingssammanhang?

Inlagt 2017-08-31 12:15 | Läst 2725 ggr. | Permalink
Bilden är din intellektuella egendom.
Det finns några enstaka begränsningar i ens möjlighet att [enligtlag och god sed] sälja bilder. Men det handlar om, mig till varse, foton på identifierbara människor som säljs vidare för att användas i marknadsföringssammanhang. Finns en hel del bra trådar om ämnet här på Fotosidan.

I tävlingssammanhang tror jag det är mer att ha koll på vad gäller de omedelbara tävlingsvillkoren än lagar att hålla koll på. Vi har trots allt en ovanligt stark fotograferingsrätt i Sverige.
Svar från Pirot 2017-08-31 15:59
Tack för dina klargöranden och synpunkter!
Att sälja bilder har aldrig varit min avsikt, men kanske att tävla i något sammanhang.
Det känns dock som att man rör sig i gränstrakterna av vad som känns bekvämt, men som sagt, när man ser en "bild" är det svårt att hålla avtryckarfingret i styr.
MikaelSB 2017-08-31 16:46
Ja, jag förstår dilemmat. Jag har inte speciellt mycket att flika in med då jag inte tävlat med några bilder eller fått någon känsla för hur andra resonerar i liknande situationer. Däremot har några bekanta tävlat med mina bilder som avbildat personerna i fråga, utan lov, vilket är ett mer tydligt övertramp.

Min första tanke är ju att använda bilden ovan för en tävling som inte ger utdelning i form av pengar känns ganska konfliktfritt men handlar det om pengar blir det plötsligt lätt känsligt. Någonstans så sätter man sig i en situation där man tjänar pengar på att avbilda någon annans egendom. Vilket kanske inte är olagligt, men det upplever jag riskerar angränsa till ett oetiskt territorium.

Vill man lugna sig helt och hållet kan man ju alltid försöka kontakta konstnären i fråga och fråga om lov att använda det avbildande fotot i tävlingar, eller tävlingen i fråga. Som sagt, inte för att man behöver intyget - utan för att garantera sig för att man gjort vad man kunnat för att inte känna att man trampat någon på tårna.
Hur som helst är det en mycket fin bild och du tog den!
Jag tog den, absolut!
Kommer att tänka på René Magritte-Foucault - "Det här är ingen pipa", underförstått; det är en bara en bild på en pipa.
Likadant med din bild, det är en bild av statyetterna. Jag ser det som att det är din bild. Statyetterna finns där också, som självständiga konstverk.
Om du förstår hur jag menar....
//GöranR
Tack för alla era kommentarer! Känner mig lite frimodigare nu. Några prispengar är det inte fråga om på de nivåer jag rör mig.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?